Леонід Кравчук варить крашанки
А писанок не робить
Колишній президент України вже готується до Великодня. Каже, крашанки робить залюбки, а от до писанок руки не доходять. «Я не маю дару художника, тому за писанки не беруся, – зізнається Леонід Макарович. – А крашанки варю із задоволенням. Роблю це так, як колись ми робили вдома».
Леонід Макарович – прибічник традицій. Можливо, він інколи переглядаєі шукає прогназ для свого знаку зодіака - все-таки, у гороскопах можна знайти багато цікавого. Проте українські традиції, каже він, - понад усе. Тож на Великдень Леонід Кравчук готує звичайні крашанки за допомогою природних барвників.
«Ми завжди наварювали цибулиння, потім опускали у нього яйця та трохи проварювали їх. Якщо довше тримати яйця у цибулинному відварі, колір крашанок буде більш насичений, а якщо менше варити їх – колір буде світлий, – розповідає екс-президент. – У нас, на Волині, навіть кажуть на звичайні варені яйця «крашанки». Наприклад, господиню можна попросити зварити крашанок – мова буде йти про прості білі яйця».
Леонід Макарович тішиться, що нині українці відроджують традиції та ретельно наповнюють свої великодні кошики усілякою смакотою. «Раніше життя було важке. Після війни у наших краях було важко дістати яйця. Якщо хтось із сусідів мав курей, то з ним треба було домовлятися ще з березня – інакше на Великдень можна було залишитися без крашанок», – каже пан Кравчук.
Тим не менш, діти примудрялися ще й влаштовувати змагання крашанок. «Дві дитини міцно тримали по одній крашанці та чимдуж били одну об одну. Чия крашанка виявиться «сильніша» і не потріскає – той і забирає другу, «слабшу». Бувало, приносиш додому чимало крашанок різного кольору!.. Їх тоді не можна нікому віддавати, бо це – твоє багатство, – згадує Леонід Макарович. – У яйці закладена вся сила життя, адже там воно й народжується. Тож символічно, що ми святкуємо Великдень саме навесні, коли вся природа оживає»…
Метки: VIP-рукоділля