Майстер-клас: гарбузовий друк
Корисний овоч може згодитися й у творчості!
Осінь – овочева пора, тож у коморах українців щодня збільшуються запаси городини. Виявляється, овочі можна застосовувати не лише для приготування їжі, а й для… друкування зображень та надписів! Невеличкий приклад гарбузового друку нам сьогодні продемонструє студентка інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Бойчука Оксана Капранова. Нині дівчина активно готується до виставки «Медвін: книжковий світ», адже саме там наживо покаже майстер-клас із гарбузового друку усім охочим.
Для нинішнього заняття нам знадобляться: папір, стиглий гарбуз, пензлик для фарби, фарба (туш, гуаш або акварель), а також тоненький та гострий ніж.
Крок 1. Відступаємо декілька сантиметрів від шкірки гарбуза та відрізаємо гарбузове кружальце. Воно має бути рівне та гладеньке; це – поверхня нашої майбутньої «печатки». «Коли ми відрізаємо шматок гарбуза, з якого будемо робити печатку, головне – не прорізати дуже далеко, до самої м’якоті з насінням. З такого шматочка нічого не вийде, бо він буде провалюватися», – пояснює Оксана Капранова.
Крок 2. Беремо ніж, наче звичайну ручку – ним ми будемо формувати «штамп», вирізаючи його з обраного кружальця гарбуза. Дуже важливо від самого початку правильно нахилити ніж. Після прорізання гарбуза нам треба буде вибирати його м’якоть, тож наперед треба продумати, з якого боку ми забиратимемо її. Наприклад, якщо зручніше буде захопити м’якоть зліва, то нахил ножа під час прорізання гарбуза має бути праворуч. Сьогодні ми робимо печатку літери «А», тому спершу вирізаємо ножем дві основні лінії літери.
Крок 3. Навколо основних ліній вирізаємо ще дві – паралельні, але нахилені під кутом до перших надрізів. Тепер можемо легко вийняти «зайву» м’якоть між цими надрізами. Виходять обриси літери «Л», оточені канавками.
Крок 4. Далі переходимо до вершечка букви. Горизонтальним рухом ножа відсікаємо її та виймаємо гарбузову м’якоть.
Крок 5. За допомогою трьох надрізів формуємо канавку посеред літери й виймаємо зайвий шматочок гарбуза. Потроху починають вимальовуватися обриси горизонтальної смужки літери «А».
Крок 6. Завершальний етап формування гарбузового штампу – вирізання лунок навколо ніжок літери «А». Виймаємо зайву м’якоть: опуклим виходить лише літера «А». Від решти гарбуза наша «печатка» відділена ровочками.
Крок 7. Тепер сміливо занурюємо пензлик у фарбу (підійде будь-яка фарба на водній основі) та покриваємо нею обриси букви «А» (лише об’ємні елементи). Гуаш для цього друку можна розвести водою, а от акварель виглядатиме тьмяно, тож її застосування сподобається не усім, каже майстриня. За її словами, ідеальна фарба для гарбузового друку – туш.
Крок 8. Далі беремо папірець, на який хочемо відбити зображення, і притискаємо його до пофарбованого гарбуза Обережно знімаємо папір і отримуємо надруковану гарбузом літеру «А»! За допомогою гарбузового друку можна робити афіші, листівки та усе, на що вистачить фантазії
Проте варто пам’ятати, що овочева «печатка» – не вічна: через два-три дні вона зіпсується, тож доведеться робити ще одну!
Дякуємо Оксані Капрановій за цікавий майстер-клас!
До речі
В українській традицій відомий розпис овочами: настінне «графіті» морквою, буряком, капустою, цибулею і навіть часником роблять на Кіровоградщині. У цьому настінному розписі форму малюнку створюють відбитками цілих овочів, а у гарбузовому друці самому овочу надають бажаної форми за допомогою ножа.
***
Спонсор запису:
Прикрашаючи оселю штампованими надписами, не забудьте звернути увагу й на підлогу.допоможе вам створити затишок у квартирі.
Метки: рідкісні техніки